Dagens & gårdagens mat

Igår:

Frukost:
Ett halvt glas smoothie

Lunch: Grand deluxe-burgare från Max (kastade brödet) med en extra dressing, grönsallad och Ramlösa citron

Mellanmål innan träning: Smoothie

Middag: Kycklingsallad

Idag:

Frukost: En halv deciliter grädde

Lunch: Kycklingsallad

Middag (med världens bästa Mia): Grillad entrecote med steka grönsaker och bearnaisås. Bytte ut stripsen mot grönsallad. Jävligt jävligt jävligt gott!




Tre veckor

Sista veckan har verkligen svischat förbi, galet vad tiden går fort. Har oerhört mycket på jobbet just nu, ja, mycket överhuvudtaget faktiskt. Rätt upptagen med att leva om man säger så, men det känns bra. Jag mår bättre än på länge, min mage har slutat bråka nästan helt och jag är fylld av energi och livsglädje. I helgen kommer min älskade pappa och hans fru och hälsar på, har inte sett dem sen i augusti så det börjar bli dags.

Jag känner att jag börjar hamna i balans, det är lätt att välja rätt och jag kan börja slappna av mer och mer. Då menar jag inte att jag äter mer liberalt eller så, kör fortfarande stenhårt på så lite kolhydrater som möjligt, utan jag menar mer att jag har en större magkänsla för vad som är rätt och fel. Det känns bra. Även träningen har flytit på utan några som helst bekymmer, jag dricker en shake med grädde och mjölk innan jag tränar och det står jag mig på hur bra som helst.

På vågen har det också visat minus, även om det självklart är från dag till dag litegrann. Dagen efter dagar jag druckit för lite hinner kroppen samla på sig vätska, och då blir jag tyngre, det känner jag också. Dagen efter de dagar jag dricker ordentligt får jag verkligen fart på systemet, och då är jag mycket lättare också för kroppen tror inte att den behöver "spara" på vätska. Konstigt hur kroppen funkar, men bra såklart. Är iallafall sviiiiiinöjd efter denna vecka, och här har ni svaret varför:

Det känns verkligen helt otroligt att kroppen kan göra sig av med så mycket vikt på så kort tid, nu hoppas vi bara att det fortsätter framåt hela tiden (vilket det borde göra). Sammanfattningsvis så är jag gladare, piggare och nöjdare än på väldigt länge, kan till och med känna mig fin vissa dagar och känna att en del kläder sitter helt okej, det är ROLIGT!

Pussar & kramar på er - tack för att ni stöttar och är bäst!


Silver/grått

Ser ni det? Va va va? Ser ni att jag är mycket smalare i ansiktet nu än för tre veckor sen? :D




Dagens mat

Frukost: Lite rysk yoghurt med hackad mandel och kanel

Lunch: Tacogratäng med grönsallad och guacamole

Middag: Korvstroganoff med blomkålsmos, några skivor gurka och en klick creme fraiche

LCHF-chokladpannacotta med jordgubbsreducering

Mitt recept gjorde jag för tre personer på 3,3 deciliter laktosfri grädde (svärmor är allergisk) men lägger upp recept för fyra personer då det känns som att det är mer gångbart. Det här är verkligen helt suveränt gott!!!

LCHF-Chokladpannacotta

5 dl grädde
2 gelatinblad
1 vaniljstång
0,25 - 0,5 dl stevia (eller annan sötning)
70 % mörk choklad eller högre, minst 50 gram (jag gillar när vaniljen slår igenom mycket, därför har jag relativt lite choklad i min, plus att ju mindre choklad, desto mindre socker, men det är en smaksak)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Dela vaniljstången och gröp ur fröna, lägg dessa + stången i grädden och koka upp. Låt sjuda/småputtra några minuter och ta sedan av pannan från plattan. Lägg ner sockerersättning, choklad och gelatinblad och rör om försiktigt tills allt är väl löst. Häll upp i lagom portioner i glas eller skålar. Ställ på kylning i minst två timmar.

Jordgubbsreducering (vet inte vad jag annars ska kalla det då det var helt improviserat...)

Jordgubbar efter tycke och smak
Vatten

Lägg ner frysta jordgubbar i en panna och häll över någon deciliter vatten, koka upp och låt jordgubbarna släppa smak och färg till vattnet och bli mjuka (frukta icket att jordgubbarna blir vita, det löser sig sedan). Reducera ner vätskan så det hela ser ut som jordgubbssylt ungefär. Mixa med slätt mixerstav och ställ på kylning.

När pannacottan stelnat ordentligt och reduceringen är ordentligt avsvalnad, topppa med en chokladbit i mitten och häll reduceringen över, det lite syrliga möter det söta så bra. Servera. De som äter LCHF kan skippa chokladbiten och ta mindre av reduceringen då detta ger mer kolhydrater. Njuuuuuuuuuuuuuut!






Orange

Såhär såg jag ut igår! Är så galet less på mitt hår att jag bara vill kräkas, som tur är har jag tid hos Maria på måndag, längtar nästan ihjäl mig! Det är sprött, sönderblekt, gult och topparna dalar som snö en vinterdag. Det ska bli såååå skönt med nytt och fräscht.



Dagens mat

Frukost: Ett löskokt ägg, två ostskivor och en kopp te

Lunch: Tre bullens pilsnerkorv

Middag: Sjuuuuukligt god tacogratäng serverad med grönsallad, guacamole, salsasås, banan (tog några skivor) och chips (inte till mig). Mums!! Chokladpannacotta med jordgubbsreducering till efterrätt, även det hur gott som helst!

Gör ett bus...

... (nästintill) sockerfri chokladpannacotta! Vi ska se om det blir lyckat, isåfall lägger jag upp receptet senare. Svärmor kommer på middag idag så vi tänkte lyxa till det!

Puss & kram!




Stevia

Köpt Icas Steviasocker, och ja, visst, det är rätt dyrt. Tror att det var 42 kronor för 300 gram, men samtidigt, man köper det inte för att baka kakor varje dag. Man gör det inte för att kunna svulla ohämmat som jag gör när jag inte äter LCHF. Och tänker man på alla pengar man sparar varje VECKA på att äta skippa all onödig skit, ja, då skulle man kunna köpa två förpackningar i veckan och ändå gå plus. Se det såhär; hade vi köpt chips, dip och cola hade det kostat nästan 60 kronor, och det hade vi tryckt i oss på en gång. Det är 300 g i en chipspåse också! Den här kommer jag förmodligen kunna ha i flera månader.

Många frågar om det inte är dyrt att äta LCHF, och nej, det är inte dyrare än att äta vanlig mat, iallafall för mig. Jag har alltid ätit god mat och mycket mat. Dessutom svullat med chips, godis och läsk. Ätit lunch ute flera gånger i veckan. Nu äter jag för det mesta lunch som jag tagit med hemifrån, jag köper ingen läsk, godis eller chips och dessutom minskar portionerna i och med att fett ger mer energi än kolhydrater, så jag äter dessutom mindre.

För mig är det nog plus minus noll, kanske nästan lite billigare med LCHF. Mitt matkonto förut var på mellan 2000-2500 :- (iofs när jag bodde själv, då blir det dyrare eftersom industrin inte är anpassad för ett enpersonshushåll, kastade mat i mängder), nu ligger det på mellan 1500-2000 :- (för mig då), 3000-4000:- för båda två. Och då äter vi riktigt god och bra mat, varje dag. Vi lyxar gärna till det ibland och vi satsar på bra råvaror.

Tillbaka till Stevia, det är ett naturligt typ av "socker" som inte tas upp av blodet, alltså slipper man blodsockerhöjning. Tänkte använda det i bland annat pannacotta, och någon typ av chokladkaka. Håll till godo!



Nu; ut i det otroligt fina vädret!

Puss & Kram

Dagens & gårdagens mat

Gårdagens mat:

Frukost:
Två ostrullar

Lunch: Torskröra med grönsallad, romsås och färsk citron

Middag:
Stekt biff med chillibearnaisesås, tzatziki och sallad

Dagens mat:

Frukost 1 (innan träning): En halv deciliter rysk yoghurt med kanel och två ostrullar

Frukost 2 (efter träning): Ett kokt ägg och två ostrullar, en kopp te

Lunch: Biff med chillibearnaisesås, tzatxiki och sallad

Middag: Blandad buffémat på hockeyn, bland annat fläskfilé och grekisk sallad

Helg

Äntligen är jag ledig både lördag och söndag och jag tar vara på varje minut. Igår hade vi myskväll hemma med god mat och slapp i soffan. Idag vaknade vi före åtta, Erik åkte iväg och spelade match och jag åkte och tränade, körde helt slut på mina ben, skönt! Efter det åkte vi hem till min svärfar och hans fru och skottade gården i det fina vädret och åt lite frukost.

Väl hemma duschade vi och powernapade, sen kom två stycken som jag sminkade, de blev superfina! Ikväll har vi varit på hockey, Luleå vann såklart! Serieledare och allt, sjukt roligt när det närmar sig slutspel. Nu tar vi det lugnt och ser på tv, myser på lite. Erik har ätit kakor och jag har druckit det godaste som finns - vatten!

Ville bara säga att jag har det underbart bra, det är skönt att ladda batterierna tillsammans lite.

Puss & kram


Träning

Äntligen har jag tränat för första gången på riktigt sen jag köpte kortet, känns verkligen sjukt skönt. Och tro mig, det var till och med roligt! Med peppande musik i öronen och lite blandad intensitet på löpbandet rann svetten i tjugo minuter. Och ja, tjugo minuter är kanske inte så mycket för er, men det är en början för mig!

Sen körde jag verkligen slut på bröst och rygg - hade svårt att vika tvätten när jag kom hem sen. Det känns skönt. No gain without pain, eller hur? Jag är väldigt nöjd med mitt nya gym också, det är fräscht, det är inte miljoner människor där, alla maskiner är splitt nya och det är musik i lokalerna. Hela konceptet känns genomtänkt och noga utfört, från lokalens uppbyggnad till utplacering av maskinerna.

Nu längtar jag bara efter att komma igång på riktigt och träna flera dagar i veckan, uppdatering följer!

Puss och kram ♥

Dagens mat

Frukost: En halv deciliter rysk yoghurt blandat med proteinpulver och pudrat med kanel, samt två ostrullar

Lunch: Köttfärssås och ostrullar (haha, lite väl tråkigt kanske men)

Mellanmål (innan träning):
Shake på grädde, mjölk, rysk yoghurt och vaniljpulver

Middag: Stekt torskröra serverat med grönsallad, romsås (förmodligen godast i världen) och skagenröra

Två veckor

Två veckor fyllda av massor med olika saker, men inte kolhydrater. Har hunnit vara sjuk, jobba, haft mamma på besök osv. På viktfronten har det inte hänt så jättemycket, men jag känner ingen stress. Dels har jag haft problem med magen (går inte in närmare på det...) och jag har dessutom fått mens vilket gör att jag samlar på mig vätska i mängder = går inte ner lika mycket. Som sagt, ingen brådska eftersom jag vet vad det beror på, även om det känns surt när man verkligen hållit sig borta från det mesta vad kolhydrater heter. Men! Mer minus nästa onsdag då, eller hur?

I övrigt har det verkligen gått över förväntan, det är inte ens jobbigt nu när man kommit in i det. Märker mest skillnad på mitt ändrade beteende, tidigare har jag kunnat äta fyra delicatobollar på morgonen, en fet kycklingfoccacia och cola till lunch och kunde lätt trycka en godispåse innan middag. Nu äter jag mina tre mål mat om dagen och känner mig nöjd med det, jag behöver inget mer. Hällde upp en stoooor påse med godis på jobbet och i vanliga fall hade jag gått och nallat i den där skålen resten av dagen sen, men nu lät jag den helt vara. Galet stor skillnad för att vara mig!


Bilderna kommer senare i veckan. Kram sötisar! ♥

Dagens mat

Frukost: Ett halvt paket bacon

Lunch: Fajitakryddad kyckling med grönsaker, creme fraiche och ost

Middag: Köttfärssås, ost och sallad

Burn x4

Har kört Burn X4 i tre dagar nu, och det är ju alldeles för lite länge för att säga något EGENTLIGEN, men jag vill ändå påvisa några saker.

* På vikten har det inte hänt så mycket, ett halvt kilo kanske under de senaste tre-fyra dagarna (förväntar mig inte att det ska hända på en gång heller, som sagt är det för tidigt att säga något om just det)

* Min trötthet på morgonen är som bortblåst, det är som att någon rivstartar igång mig sen är jag pigg hela resten av dagen typ (skönt!). Beror ju med all sannolikhet på den stora delen koffein i produkten, och jag reagerar inget på kaffe så det är mängder i dessa.

* Mättnadskänslan. Den sjukaste av allt, jag är verkligen van att känna mig hungrig vid lunch men hungern är som bortblåst, det är nästan lite otäckt (även om jag vet vad det beror på). Tycker man inte om att inte kunna känna om man är hungrig eller inte rekommenderar jag inte dessa. Plus att om jag inte får i mig någonting under lunchen är jag död på kvällen, så man får truga i sig litegrann iallafall. Men det är ett bra sätt att vänja av sig vid att äta allt.

* Tar 3 kapslar en gång/dag när jag inte tränar och kommer köra 3 kapslar två gånger/dag när jag tränar, det känns mer lagom så, jag lär annars inte kunna sova på kvällen om jag kör två gången/dag när jag inte rör på mig.

Ögonfransförlängning

Har haft världens mysdag med mamma idag när jag varit ledig, vaknade imorse av att solen strålade in och vid kvart i tio kom mamma och la sig på andra sidan i sängen så surrade vi i en timme ungefär. Vid halv ett åkte vi in och åt lunch på stan, sedan vidare till jobbet (ja, på min lediga dag, men vad gör man inte för sin mamma ;)).

Där gjorde jag en ordentlig rengöring, sedan provade vi jobbets nya Silverfox (ultraljudsmaskin) som jobbar bland annat rynkreducerande och god damned vilken skillnad! Prova prova prova! :) Detta efterföljdes av peeling, ansiktsmask och ögonbrynsplock. Sist men inte minst förlängde jag hennes fransar och det blir verkligen sååå himla fint! Vi har dessutom erbjudande nu där man får en förlängning inklusive påfyllning för 995:-. Det är bara att passa på!

Såhär bra blev det (har tyvärr inte bild på båda men tycker inte det gör något, här ser man största skillnaden!):




Dagens mat

Frukost: Ett halvt paket bacon

Lunch: Ceasarsallad utan krutonger

Middag: Lite småplock, bland annat fetaostsallad, falukorv & skagenröra



Jag hatar att träna

Jag har alltid hatat att träna. När jag var liten blev jag tvingad att spela handboll för pappa tyckte jag var tjock. Jag hatade handboll. Jag var alltid sämst, är väldigt bollrädd, har ingen kroppskoordination och inget bollsinne. Men varje gång skulle jag dit. Varje gång var jag arg för att jag inte fick göra som jag ville. Varje gång funderade jag varför jag var tjock och varför jag var tvungen att göra något som jag inte tyckte var det minsta roligt. Jag skojar inte om jag säger att jag inte gjorde ett enda mål på en match i min handbolls-era. Inte ett enda. Jag var arg, hade mycket tankar runt min kropp och handbollsträningarna var alltid en pina för mig.

Till slut gav jag upp, struntade i vad pappa sa. Hur kan man för det första tvinga ett barn att göra något som barnet inte vill? Enligt pappa var det för att han själv var mobbad när han var tjock när han var yngre, och han ville inte att samma sak skulle hända mig. En bra tanke kanske, men lite fel sätt att lägga fram det på. Att säga till en åttaåring att "Du är för tjock, nu måste du börja träna" och "Du får sluta äta korv och ost på mackorna och ta mindre smör, ät skinka istället, det är mindre fett". Det sätter sina spår. Spår som är djupt rotade och som har fått mig att koppla träning till något jag MÅSTE göra. Inte något jag gör för att jag vill det utan för att jag är tjock och måste bli smalare. Det är den känslan som genomsyrar min kropp varje gång jag ställer mig på löpbandet, varje gång jag gör en maskin i gymmet.

Jag kämpar och kämpar för att bli av med den känslan, för jag vill verkligen tycka om att träna. Min andra hälft tränar oftast 5-6 dagar i veckan, och han gör det rent spontant, för att han mår bra av det och för att det gör honom glad. Jag vill också kunna känna så, att gå till gymmet är inget man måste göra utan man gör det för att må bra. Ibland kommer jag över barriären och kan faktiskt känna "Shit vad kul pass!" eller "Fan vad skönt att kunna öka farten på löpbandet", men det är när jag tränar två-tre dagar i veckan. Om jag hamnar i en svacka, som nu, då drar jag mig för att åka till gymmet. Jag fylls till brädden av känslan att vara dålig och inte kunna, jag får prestationsångest och det känns som att alla kommer titta när jag åker dit, jag är orolig att jag ska vara tillbaka på ruta ett. Att allt jag kämpat hittills är meningslöst, och jag hatar den känslan.

Men jag ska kämpa, problem är till för att lösas och nu har jag ett nytt gym och helt andra förutsättningar att lyckas. Här kan jag träna när jag vill, hur länge jag vill och behöver aldrig känna att jag är styrd av öppettider. Jag ska prova på nya pass, jag ska hitta en träningsform som passar mig och jag ska se till att vända det till något bra. Jag ska komma in i att spontant gå till gymmet två dagar i veckan och jag ska inte ha ångest över att göra det. Jag ska tänka att jag gör det här för att må bra, inte för att bli smal. Jag gör det för att stärka min kropp och mitt självförtroende, jag gör det för att bli en piggare och friskare människa. Jag vet att det blir svårt, men man måste ju satsa för att vinna, eller hur?

Jag och mitt hjärta i Bulgarien, ska ni stärka ert förhållande ska ni ta såna här bilder, jag höll på att dö av skratt under tiden. Jag älskar dig och är så glad som har dig som kan stötta mig och ge all den kärlek jag behöver. Du är mitt allt ♥


Helgen

Helgen har bestått av myskväll på fredagen, film och lite manikyr på mig själv, jobb hela lördagen, sedan spontan utgång igår kväll. Har spenderat dagen med min bästa och myst på soffan, ätit pizza (LCHF), sorterat upp och kastat skräp och burit ner saker i förrådet. På kvällskvisten blev det middag hos svärmor och efter det plockade vi upp min mamma som kom med bussen från Umeå. Det har alltså varit fullt upp, men jag har inte glömt bort er ♥

Ibland finns det bara så lite tid och så himla mycket man vill hinna göra! Allt går iallafall toppenbra, vikten pekar fortfarande neråt och det är inga problem att hålla sig till LCHF. Igår drack jag rött vin (3 g kolhydrater/liter) och tequila (0 g kolhydrater/liter) och inatt när jag kom hem åt jag ett kokt ägg och rysk youghurt med kanel. Kanel är sååååå gott! Nu ska jag sova, men ville bara uppdatera lite om mitt liv.

Puss & kram ♥



Igår på förfesten med Simons glasögon, blev så himla tvärlik min mamma!

Dagens mat

Frukost: Ett halvt paket bacon

Lunch:
Kycklingsallad från Waynes Coffee

Middag: Tacos

Dagens mat

Det blev en konstig matdag, men så kan det vara när man är sjuk.

Frukost: Ingen, sov hela förmiddagen

Lunch: Lax med romsås och blomkålsmos

Mellanmål: Jordgubbssmoothie

Middag: (klockan nio) 5 bullens pilsnerkorv och ett stekt ägg

Imorgon blir det jobb!!!

Måndag, dagen att börja på, eller?

De senaste misslyckade gångerna har jag alltid börjat med LCHF på måndagar, ni vet, veckans första dag, man har storhandlat, hunnit planera, man har kunnat svulla hela helgen, och svulla för mig är inte bara att äta sjukligt mycket mat utan även att trycka chips, godis, dip i mängder, gärna 1,5 liter cola lördag OCH söndag, frukt, göra dipstavar, käka en pizza och dricka öl. Bara för att man vet att man kan. Sen ska man inleda veckan med att ta bort allt det här (utom möjligtvis dipen).

Det-funkar-inte!


Man är sockerstinn så kroppen skakar, man mår illa, och man får "sockerbaksmälla" och vet ni vad kroppen tror att den måste botas med? Mer socker såklart! Så då tänker jag alltid i min söndersockriga hjärna att; "GUD VAD SUGEN JAG ÄR PÅ MAX IDAG". Och det där är det enda jag kan tänka på också, det är det enda som snurrar runt i min hjärna, Max, Max, Max, som en dålig skiva på repeat.

Och svag som jag är, och nedbruten som kroppen är av allt raffinerat socker den fått i sig dagarna före faller jag för det VARJE gång. Och om jag inte faller för det den dagen så är det det enda jag tänker på resten av veckan för att hjärnan har fått mig att koppla den här känslan till ett starkt begär, ett begär som inte släpper taget även om det går en, två, tre dagar, och jag går och köper ett Friscomål likförbannat... och gärna en chokladbit efteråt som grädde på moset.

SOCKERDJÄVULEN VANN IGEN!


Den här gången var det inte på samma sätt. Nu hade jag verkligen bestämt mig, och det var väl det som var den stora skillnaden egentligen. Jag såg det inte som att det var de sista dagarna jag hade på mig att äta de här sakerna. Det är ju egentligen helt sjukt att tänka så. Dränka kroppen i gift för att sedan avgiftas när det är som allra värst? Typ som en missbrukare som bestämt sig för att sluta droga en gång för alla och drar den största linan kokain han någonsin gjort bara för att han inte kommer få göra det igen. Jag skäms.

Den här gången hade jag varit i Prag fredag-måndag och jag hade bestämt att jag fick äta och dricka det jag ville där nere, och det gjorde jag, men i normala mängder. Jag hade också bestämt mig för att inte börja tisdagen efter jag kommit hem eftersom vi skulle handla på tisdag kväll. Och tisdagen förflöt som en vanlig tisdag, med vanlig mat. Inga snabba kolhydrater (iallafall inte i den mängd det brukar vara). Och på onsdagen började jag, idag är det torsdag. En vecka och en dag har förflutit och visst, det hade varit gott med ett Maxmål eller chips med dip, men jag har inget BEGÄR. Jag MÅSTE inte. Jag vet att jag tycker om det men det får ligga på förbjudetsidan tills jag känner att jag gått ner tillräckligt mycket och att det är värt det.

För ja, det kommer en tid när det är värt det. Jag älskar Friscomål på Max, och jag dreglar om jag tänker på OLW:s Sour Cream & Onion-chips med dip. Men då har jag tagit mig förbi mitt största problem, sockerberoendet, och då kan jag unna mig det IBLAND. Som någon klok människa sa; Göra 80% rätt 80% av tiden gör 99% av resultatet. Göra 80% fel 20% av tiden gör de övriga 1%.

Så, gott folk, onsdag är nog en bra dag att börja! Åtminstone för mig!

Kram ♥

Dricker enlitersöl för ca. 2 veckor sen i vad som måste vara en av världens vackraste städer, Prag. Åk dit om du har möjlighet!

En rosa tröst

Mitt i all sjuklighet blev jag sugen att prova mitt nya proteinpulver (Micro Whey Active från märker Self Omninutrition i smaken jordgubb). Det var verkligen superdupergott och mättande, godare än de andra smakerna jag har (Vanilj och Choklad). Prova!

Jordgubbssmoothie LCHF

1,5 dl grädde
3 msk rysk yoghurt
(lite mjölk om man inte vill ha det så tjock)
½ skopa proteinpulver


Kör med elvisp eller med mixerstav tills det är väl blandat (ca 30 sekunder).

Eftersom jag inte har en våg hemma kan jag inte räkna ut det exakta kolhydratsinnehållet men skulle gissa på 5-6 g/smoothie eller något sådant, vilket är fullt godkänt om man håller reda på kolhydraterna resten av dagen (inte dricker massor med mjölk, äter massvis med gräddsås till maten etc etc.) Detta gäller för de som försöker gå ner i vikt.

Kram

Still not cured

Jag mådde verkligen KASST i morse och undrar återigen vad som är fel på mig... var 100% inställd på att gå till jobbet imorse men tog mig knappt ur sängen utan att det snurrade till rejält. Mår lite bättre nu efter alvedon, tre timmars extra sömn (utöver de 8 ½ inatt) och ska försöka få i mig något att äta också.

Himla irriterande, att inte vara frisk men inte dunder-super-sjuk heller, utan ligga någonstans mittemellan. Att vilja gå till jobbet men att inte kunna för att kroppen säger nej. Usch. Stackars mina kunder, är verkligen ledsen för er skull!

Ska kurera mig ordentligt idag, se på film, dricka te och trycka alvedon. Det mest sämsta är att jag missar Luleåmatchen ikväll, väldigt trist. :( nu ska jag sluta klaga och ta tag i mitt liv.

Kram på er! ♥

Första veckan

Har hållit på med LCHF en vecka nu och det har verkligen gått över förväntan! De senaste gångerna jag gjort "försök" har det bara hållit några dagar i taget. Skillnaden nu är att jag verkligen bestämt mig och verkligen behöver det. Jag behöver komma ur ett dåligt beteende, jag behöver hålla blodsockret i chack och jag behöver gå ner i vikt. Svaret? LCHF såklart!

De första dagarna hade jag lite omställningsbesvär såsom huvudvärk men inget värre än så. Det är de här två senaste dagarna jag mått dåligt men jag kan inte sätta fingret på vad som är fel egentligen, tror inte det det har med kosten att göra för då borde det ha kommit tidigare, jag tror jag bara har någon läskig bakterie som satt sig i kroppen och förökat sig. Mår mycket bättre nu iallafall så jag tänkte gå till jobbet imorgon!

Viktmässigt då? Ja, det är ju lite "lättare" med första veckan eftersom man släpper ifrån sig en del vätska (kolhydrater binder vatten) de första dagarna, men det spelar egentligen ingen roll, för mig är ett kilo ett kilo och det spelar egentligen ingen roll var det kommer ifrån.

Är så sjukt nöjd! Det här är alltså efter 7 dagar på strikt LCHF, inga avhopp, inga fusk, inga bortförklaringar och heller ingen träning eftersom jag blev sjuk den dagen jag skulle träna egentligen. Men det tar vi igen så snart jag är 100% frisk och kry! Vill fortfarande inte meddela startvikten eftersom jag fortfarande tycker det är lite pinsamt... men det kommer så fort jag är mogen att berätta den. I fortsättningen är jag nöjd så länge vågen pekar nedåt, har inga förväntningar att jag ska tappa lika mycket varje vecka som jag gjorde den här.

Angående bilder tycker jag vi tar det varannan vecka. Det känns som att man hinner se allra mest skillnad då och så får jag hålla er och mig själv på halster litegrann!

Nu fortsätter vi på samma bana och skippar alla avtramp! DU bestämmer över ditt liv och din vikt! Kom ihåg det!

Dagens mat

Frukost: Ingen, mådde väldigt illa och var inte sugen

Lunch: Fläskfilé med tzatziki och sallad

Middag: Ugnsbakad laxfilé med grädd- och cremefraichetäcke, blomkålsmos, romröra, färsk citron och grönsallad. Behöver jag säga mer?

Nytt liv med posten


Dessa godingar kom med posten idag - eller godingar och godingar, jag har ju inte hunnit prova dem, så jag ska väl inte säga något än ;)

Jag har mycket stora förhoppningar på främst D-vitaminet, lite pigghet och friskhet hade verkligen gjort sig gott nu! Ni ska få en noggrann utvärdering av alltihop efter någon vecka. D-vitaminet och Zinkkapslarna kommer jag börja med idag och fettförbrännarna imorgon. Proteinpulvret stoppar jag nog ner i morgondagens frukostsmoothie så vi får hoppas det är lika gott som recensionerna säger :)

At home

Hemma från jobbet idag med, onödigt att chansa. Vaknade med lättare feber, ett (vad som kändes som) överkört huvud och ett illamående som jag trodde skulle eskalera i en vinterkräksjuka.

Som tur är har jag börjat må bättre under dagen, lite alvedon, vatten och sömn på förmiddagen ledde till en lugnare mage fram mot eftermiddagen och mitt huvud känns inte fullt så överkört längre. Feberfri också, skönt. Har till och med fått i mig lite mat (rester från igår, fläskfilé vill säga).

Ett litet paket kom med posten också och det var en sömndrucken och handduksklädd Sofia med håret åt alla håll och kanter som öppnade för en trevlig "postgubbe". Visar innehållet sedan, nu ska jag duscha och sen vila lite mer så jag är helt frisk till imorgon och kan gå till mitt underbara jobb.

Ha en fortsatt bra dag i det överraskande fina vädret, puss! ♥

Om kvällsöppetdebatten



Den som inte sett den borde se den för det är annars svårt att referera till det jag skriver om, bara ett litet tips från min sida.

I mina ögon öppnade Kvällsöppet negativt redan från början, genom att få det att framstå som att Cissi Wallin hade blivit sjuk av LCHF (inflammation i bukspottskörteln) redan innan debatten tog fart. Det intressanta är det som Zytomierska pekar på, att Cissi Wallin under de senaste 2-3 månaderna inte alls ätit LCHF, utan istället ätit en annan typ av diet med betydligt mindre fett.

Frågan är då; hur kan man dra slutsatsen att hon blivit sjuk just av kosten? Så vitt jag vet kan människor drabbas av bukspottskörtelinflammation, demens och andra sjukdomar även om man INTE äter LCHF. Likväl som man säkert kan drabbas av det om man äter det. Skillnaden är att det inte är FÖR att man äter det. Det finns ingen (i dagens läge och såvitt jag vet) forskning som skulle peka på det. Man blir sjuk någon gång och på något sätt enligt vilken metod man än äter, men jag är fullt övertygad om att vi blir friskare genom att utesluta kolhydraterna.

Under hela debatten ses motståndarsidan referera till studier som gjorts, studier som vi vanliga människor inte fått ta del av. Finns de ens? Var kan jag läsa dem? Det är de enda frågorna jag ställer till mig själv under programmets gång. Däremot vet jag att Andreas Eenfeldt som driver bloggen Kostdoktorn är väl påläst och har belägg för sina argument, inte bara ett eller två, utan ALLA han refererar till finns upplagda på hans hemsida (läs gärna, det finns hur många som helst).

Vad som också är underhållande i de "pastafrälstas" åsikter är att LCHF ger upphov till så många dåliga sjukdomar, även att vi skulle blir dummare, tröttare och att LCHF bara är en tillfällig lösning för den som vill gå ner i vikt. Enligt en av de gamla tanterna i panelen så har vi en "grundvikt" som vi alltid kommer komma tillbaka till. Vad menar hon? Att jag skulle gå ner 20 kg i vikt och sen om jag fortsatte med LCHF skulle jag gå upp det och väga 100 kg igen? Va? Förklara för mig, jag förstår inte.

Vad som också är intressant är att de verkligen inte vet vad LCHF är. LCHF är GOD, NYTTIG, NATURLIG mat och som Anna Hallén uttryckte det "Hur kan något som är back to basic vara farligt?". De tror på fullaste allvar att man slevar bearnaiseås som soppa, sätter tänderna i en stor älgstek och toppar det hela med några kilo hyvlat smör. De vet ingenting, och att komma utan kunskap till en stooooor debatt utan några konkreta bevis eller belägg för det de debatterar om är jävligt klantigt och korkat. Rent utsagt.

Och när Claude Marcus (som sitter i någon slags styrelse i McDonalds Sverige och är styrelseledamot/ordförande i Svensk Barnmat AB och har stor ekonomisk vinning av att bojkotta LCHF på alla sätt) med hög röst säger att "Det är helt meningslöst att sitta och kasta studier på varandra, ge tittarna något konkret istället!" och i nästa mening drar upp; "Den här studien blablabla...". Det fick mig att skratta. Vilken sorglig människa. Han klarar inte av att LCHF-förespråkarna har rätt, så är det bara. Enligt honom är LCHF en extremkost som han inte rekommenderar till NÅGON (trots att det tom är rekommenderad kosthållning för diabetiker enligt livsmedelsverket, ha!) och att man i princip misshandlar barnen och gör dem en björntjänst genom att äta LCHF hemma.

En till sak som är intressant är att man hela tiden trycker på att LCHF skulle vara farligt på lång sikt, trots att det inte finns en endaste studie som visar på det, tvärtom. Bättre blodsocker, bättre hälsovärden och mindre mediciner är sådant man brukar få läsa om. Såvitt jag vet finns det inga studier som är längre än två år, och de har bara visat på förbättringar än så länge. I aftonbladets chatt kunde man också för några dagar sedan chatta med Claude Marcus och han svarade såhär på sin första fråga (taget från Kostdoktorn):



Någon kan väl säga till mig när de studierna och artiklarna ligger uppe, och även när hemsidan är klar så ska jag kika igenom och se om det är ett lika stort skämt som han själv är. Att inte kunna påvisa en enda studie när det är LCHF han ska chatta om... smart grabb det där.

Det jag kan tycka var klantigt av Zytriomerska var hennes uttalande om "Ja, men typ 90% av världens befolkning vill ju ner i vikt..." vilket gav lågkolhydratssidan klara minuspoäng (även om jag är frälst, betyder ju inte det att alla där hemma är det) och det ingav en stor känsla av oseriositet och okunskap. Att kasta "typ" i en debatt känns aldrig helt rätt.

Sammanfattning:

Jag tyckte debatten var intressant och givande, men jag tycker att de som förespråkar tallriksmodellen för ALLA har helt fel, det kanske fungerar för vissa. Men för sockerberoende, diabetiker, de med mag- och tarmbesvär och många, många fler så är det en otrolig vinning att ta bort kolhydraterna ur kosten. De borde också vara mer öppensinniga och läsa på en extra gång om vad det egentligen innebär. De borde även läsa igenom studierna som Andreas postat på sin hemsida och skaffa sig ett bredare perspektiv.

Även om de nu inte går över till LCHF - so what. De kanske bara får lite mer kött på benen och slipper bli så överkörda av LCHF-förespråkarna nästa gång. De som har full koll på vad de säger är också de som vinner mest förtroende - i det här fallet var det helt klart LCHF-gänget. Stående ovationer till Andreas Eenfeldt och Anna Hallén och en kraftig applåd till Katrin Zytriomerska (hon är bra, men måste behärska sitt humör ibland).

Vad tycker DU? Tycker du jag har rätt? Fel? Skriv gärna.

Sotat



Dagens & gårdagens mat

Igår:

Frukost: Rysk yoghurt med proteinpulver pudrat med kanel

Lunch: Räksallad från Mat&Prat

Middag: Chorizo och Kabanoss med hemmagjord vitlöksdressing och sallad

Idag:

Frukost: Några ostrullar (hade superbråttom)

Lunch: Knappt ingen, fick nästan inte i mig något pga migränen

Middag: Vitlöksostfylld fläskfilé med sallad, bearnaisesås och hemmagjord tzatziki. Gjorde dessutom efterrätt, LCHF-chokladmousse. Mums!




Alla ♥ dag

Vaknade med ont i huvudet och skakig i kroppen, men tänkte att jag åker på jobbet iallafall, tog bara en alvedon och bet ihop. Illamåendet kom smygande under dagen och sen kunde jag inte få i mig någon mat under lunchen och resten av lunchrasten sov jag bort. När jag vaknade var migränen ett faktum.

Åkte hem och vilade och nu har det lugnat ner sig, har ätit supergod mat och fått världens vackraste ros av min finaste älskling. Någon skrev i kommentarsfältet och frågade om jag sett kvällsöppet igår, och det har jag faktiskt inte men jag ska göra det och kommer lämna min åsikt om det hela sedan.

Hoppas ni har en fin kväll! Kram ♥



Gult&grönt



Vad är hälsa för mig?

Fick en fråga av min lillasyster om ”Vad är hälsa för mig?” och jag har gått och funderat på det där hela dagen.

På Wikipedia kan man läsa: Hälsa är ett begrepp som kan definieras på många olika sätt. Enligt världshälsoorganisationens (WHO) definition från 1946, som är den mest använda, är hälsa "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande", ("Health is a state of complete physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of illness or infirmity")

Den beskrivningen är så uppenbart korrekt men delar inte med sig av djupheten i vad det kan betyda för varje enskild individ.

För mig är hälsa att trivas med livet, att trivas med sig själv och att trivas med omgivningen. Självklart innefattar det andra saker också men det här är det yttersta, det viktigaste.

Om jag är lycklig och glad och sprudlande fylld av energi är jag mer sällan sjuk och krasslig. Vet jag att jag gör bra ifrån mig på jobbet, att allt går runt, att mina kunder är nöjda och att min chefs önskemål är uppfyllda får jag mindre psykisk stress. Och om jag trivs där jag bor och med de människor jag har runt omkring mig får det mig att utnyttja min sociala förmåga och få utbyte därifrån, slippa sitta ensam, slippa mottaga negativ energi, slippa gräva ner mig.

Så ju mer fyllt mitt liv är av glädjeämnen, ju mer självförtroende jag har och ju bättre människor som finns runt omkring mig avgör hur jag mår. De bidrar till mitt välbefinnande, och min hälsa.

Dagens mat

Frukost: Lite rysk yoghurt pudrat med kanel och proteinpulver

Lunch (på stan med Lina):
Hamburgare utan bröd med coleslaw och Friends By BOs hemmagjorda dressing och sallad. Snuskigt gott!

Middag:
Svärmors baconlindade vitlöksostfyllda kycklingfilé med grönsallad och bearnaisesås

Solen lyste inte med sin frånvaro idag... :)

Anläggningsbyte

Det var längesen jag tränade nu, men rackarns vad taggad jag är på att dra igång igen! I veckan ska jag köra minst två pass blandat med kondition/styrka.


Förra veckan sa jag upp mitt träningskort på Helex, inte för att jag inte tycker om att träna där, men deras öppettider passar inte alls mina behov. Därför har jag tagit beslutet att byta till Fitness24Seven som nyss öppnat här i Luleå. Det känns skönt med en nystart på alla plan tycker jag och det ska bli intressant att se hur deras lokaler är och om jag kommer tycka om det, men det ser iallafall väldigt lovande ut på hemsidan.

De har även ett tjejgym och det kan ju vara bra för de tjejer som är osäkra på sig själva och som känner att alla tittar på under tiden man tränar... det känns liksom bättre om man slipper stirrandet från den testosteronfyllda delen av befolkningen. Iallafall för mig.

De har även pass, alla de vanliga som Bodypump, Zumba osv. Ska gå dit imorgon och lösa ut kortet tänkte jag.

Kram på er! ♥

Blått

Mycket trevlig lunch med Lina tidigare idag, är proppmätt nu!



Rysk yoghurt





















LCHF-tips! Ju fetare desto bättre heter det ju i LCHF-ens förlovade land. Det här är ingen mjölkig lättyoghurt utan här pratar vi krämig och len konsistens, lätt syrlig smak och en miljon valmöjligheter till hur man kan använda den.

Inte så fet att man blir äcklad, inte för lätt så man tappar mättnadskänslan. 17 g fett/100 g, 4 g kolhydrater/100 g. Ca 20 :- för 500 g.

Här är mina tre bästa tips:

1. Som den är, som frukostyoghurt. Blanda i lite proteinpulver vanilj, strö över en halv matsked hackade mandlar och pudra med lätt hand över kanel så är du all in! Superdupergott och jättemättande.

2. I shakes (smoothies). Ta 1 dl grädde och 2-3 matskedar youghurt, en skvätt mjölk, lite proteinpulver eller smaksatt fil. Den som vill kan blanda in bär. De som inte äter LCHF kan sockra lätt, men jag tycker inte det behövs. Blanda en halv minut med elvisp eller stavmixer. Krämigt, lent och supergott! Brukar äta en kall korvskiva eller några ostrullar till! Supermums.

3. Istället för turkisk yoghurt. Den turkiska grannprodukten innehåller inte lika mycket fett och man kan därför med fördel byta ut den mot rysk yoghurt.

Som tillexempel i tzatziki:

½ riven och avrunnen gurka (jag brukar pressa den så hårt jag kan så går det snabbare)
1 ½ dl rysk yoghurt
2 mindre vitlöksklyftor eller 1 ½ stor
salt & peppar
citronsaft efter smak

Pressa vitlöken och blanda med gurka och rysk youghurt. Smaka av med salt och peppar samt citronsaft. Rör om, låt stå kallt 20 minuter och njuuuuuuuuuuut!

Dagens mat

Frukost: Bara bacon (alltid fyra skivor/ett halvt paket när jag äter, tänkte ni ville veta)

Lunch: Biffkött med sallad, fetaost, bearnaisesås och hemmagjord tzatziki

Middag: (Bjudna på middag av svärfar på Allstar) Allstar Fajita Pita - Fajitakryddad kyckling och biff med smältost serverat med coleslaw, saltgurka, pommes, pitabröd, guacamole och salsasås. Tog dock bort brödet och bytte pommesen mot en galet god grönsallad! Hur gott och fräscht som helst verkligen, rekommenderas!

MethodDraine


Har ju bara kört MethodDraine Detox i tre dagar ännu så det är väl för tidigt att uttala sig, men hittills tycker jag den är riktigt bra! Jag har haft lite problem med vallningar... svettningar som pågår under kanske 40 minuters tid sen är allt som vanligt. Gissar att kroppen gör sig av med slaggprodukterna, så det är ju bara ett gott tecken. Även på natten har jag svettats mer än vanligt.

Angående smaken så blir det bara bättre och bättre. Mycket godare nu än första dagen! Det är heller inga problem att få i sig all den där extra vätskan, tror också det är därför jag har mer energi. Kroppen får tillräckligt mycket vatten, jag är väldigt dålig på att dricka annars.

Har fått springa på toa och kissa mer än vanligt och även på andra sätt har det blivit bättre... säkert beror det på både kostbytet och detoxen, men det känns bra.

I övrigt så kommer jag absolut köra klart kuren och jag rekommenderar den verkligen till er andra än så länge iallafall!

Nu ska jag med min sambo och hans familj på Allstar och äta middag, himla lyxigt! Ha en superbra kväll. Kram ♥

Att lära sig älska sig själv

Många tycker de första dagarna med LCHF är jobbiga.

De präglas av omställningsbesvär såsom huvudvärk, svettningar, skakningar och rastlöshet eftersom våra kroppar är vana vid kolhydrater. Många ger upp efter någon dag, det är alldeles för ansträngande. Man vet inte vad man ska äta, vad man ska laga. Man är sugen på spaghetti och Snickers hela tiden. Man går suktande förbi läskautomaten, det enda som snurrar är tanken på ett Maxmål, man vill inte välja bort något, man vill leva som vanligt. Stanna i beroendet. Socker är ju en starkare drog än kokain (testat med råttor), det är inte så konstigt att vi tycker det är jobbigt.

Men någonstans på vägen måste man stanna upp och se på sig själv. Sluta leva i självförnekelse. Börja tänka efter. Hur beter jag mig? Hur ser mina matvanor ut? Hur ser jag ut? Hur vill jag se ut?

Vi vet alla att vi har människor runt omkring som älskar oss  oavsett hur vi ser ut eller vad vi gör. Oavsett hur mycket vi ökar i vikt eller oavsett hur mycket vi äter. Men det är inte det det handlar om. Det handlar om att bli nöjd med sig själv och sitt eget liv. Att kunna känna sig tillräcklig. Tillräckligt fin för att träffa någon, tillräckligt smal för att få jobb, tillräckligt med självkänsla för att våga göra saker. Det handlar inte om att få andra att älska en, för det gör de redan.

Men det handlar om att lära sig älska sig själv.

Och att gå ner i vikt kan vara ett steg i ledet mot att göra det. Jag tror allt hänger ihop, insida, utsida, kropp och själ. Hatar vi det vi tittar på får det oss att må dåligt inuti. Åtminstone är det så för mig. När jag var/eller ja, är tjock/större mår jag sämre. Jag tänker hela tiden på vikten, hela tiden på hur andra ser mig, tänker på om min dubbelhaka syns mycket och hur jag ska dölja den. Har alltid stora kläder. Ser till att det inte bullar över någonstans så det syns. Funderar hela tiden vilken drapering som ska dra blickarna från magen, kan inte köpa ljusa kläder för då ser jag större ut. Kan aldrig ha t-shirt eller kortärmad tröja för att mina överarmar är så tjocka, vill inte gå med shorts eller väldigt kort klänning för att mina ben är fläskiga. Skäms när jag ska köpa hamburgare för det känns förnedrande när alla står och tittar på. Säkert bryr de sig inte alls. Säkert ser dem mig som vem som helst, men känslan är densamma ändå.

Och genom att gå ner i vikt, så kan jag släppa mycket utav det jag tänker på hela tiden i dagsläget. Genom att ha en finare kropp har jag en mindre sak att fokusera på och kan tänka på annat som är viktigare. Som jag sagt tidigare, jag gör det här för att må bra. Blir jag smalare mår jag bättre. Både fysiskt och psykiskt. Jag slipper ha ont i fötterna, jag får mindre svullen mage, bättre hy. Jag blir gladare och piggare och roligare att umgås med.

Därför är det inte svårt. Det hade varit svårt om jag inte fått äta vanlig mat. Det hade varit svårt om jag hade endast levt på shakes. Det hade varit svårt om jag var tvungen att vara hungrig. Allt det här hoppar jag över, därför är det lätt. Kan jag, kan du. Lär dig älska dig själv.
På bilden är jag 14 år gammal
och smalare än sådär har
jag aldrig varit. Konstigt
hur mycket mat och dålig
kosthållning gör.

Mörkgrönt



Rosa/lila

Vill ni ha makeuper också? Eller bara inriktat på kost? Släng gärna in en kommentar så jag vet =)

Här kommer dagens iallafall!



Dagens mat

Frukost: Ägg och bacon (man snöar in sig lite från början)

Lunch: Köttfärssås med grönsallad och några ostskivor

Middag: Stekt biffkött med paprika-, tomat-, och fetaostsallad serverat med bearnaisesås och tzatziki. (Muuuums!)

Kosttillskott

Nu när jag ändå är inne på hela den här "förändra-din-livsstil-må-bättre-bli-bättre-prova-nya-saker-grejen" tog jag äntligen tummen ur och beställde lite kosttillskott i olika former.

Har länge tänkt prova just D-vitamin eftersom jag läst en mycket välskriven och informativ artikel här, så då slank det med lite andra saker också när jag lix var på det humöret.



1. Burn X4, ett (som jag förstått det) relativt nytt kosttillskott på marknaden som ska vara ännu bättre än sin lillasyster/bror Burn X3. Ökar förbränningen, minskar aptit och sötsug, upprätthåller fettmetabolismen och är även prestationshöjande (bra, eftersom jag ska dra igång med träningen!). Tre kapslar/dag i 40 dagar.

2. Vitamin D (Self Omninutrition). Högkoncentrerad D-vitamintablett som ökar upptaget av kalcium och ger ett friskt skelett. Hjälper också till vid inflammatoriska besvär. D-vitaminbrist spås ge upphov till depressioner och trötthet och det var främst därför jag tänkte prova dem, för att se om jag blir piggare :) 1-2 kapslar/dag så länge man vill.

3. Micro Whey Active (Self Omninutrition) med jordgubbssmak. Proteinpulver främst framtaget för träning och muskelbyggande, jag använder dem dock som tillsats i mina shakes jag gör ibland på morgonen. Har choklad och vanilj hemma men ville ha en fruktigare smak. 4g kolhydrater/100g, och man använder inte ens 100g i en shake. De andra är supersmarriga så jag längtar efter den här! Blandar med grädde och rysk eller turkisk youghurt.

4. Zink Caps
(WNT) är viktigt vid bildandet av benvävnad, protein, sårläkning och insulin, bevarar också minnet (kan vara bra för mig ;)). Kan också motverka dålig andedräkt då det binder svavelgaser. 1 kapsel/dag så länge man vill.


Självklart får ni följa med mig sen när jag börjar med allt!
Nu ska jag dra upp finaste sambon från soffan och förflytta honom till sängen, godnatt! ♥

Dagens mat

Frukost: Stekt ägg och bacon

Lunch: Ceasarsallad utan krutonger från Mat&Prat, den bästa!

Middag: Min sambos supersmarriga köttfärssås, grönsallad med fetaost och tre ostskivor.

Detox

 

I samband med min nya livsstil kommer jag dricka en 20-dagars detox-kur som hjälper till att rena kroppen och driva ut slaggprodukter. Jag har aldrig gjort något sådant tidigare, så det ska bli väldigt spännande att prova på och se om det blir någon skillnad.


salongen där jag jobbar har vi tagit in ett märke som heter MethodDraine, som har både detoxkurer och viktminskningsprodukter. Hos oss kommer det (kanske) finnas en snabbare 7-dagarskur och en lite längre 20-dagarskur med detox, men vi har inga utav deras viktminskningsprodukter. Produkten säljs inte hos oss ännu, utan ska provas av de anställda innan vi bestämmer om vi ska sälja dem eller inte. Priset ligger runt 179:- för en 7-dagarskur och 229:- för en 20-dagarskur.


Kolhydratsvärdet i produkten är 66,2 g/100ml, men eftersom man dricker 12 ml/dag får man bara i sig ca 7,5g kolhydrater under ett dygn, och håller man nere kolhydraterna i övrigt resten av tiden så är det inget som bör påverka ketosen/viktnedgången. Mitt dagliga intag brukar ligga på ca 20g kolhydrater/dag.


Varför gör man en detox?


Kroppen, eller levern främst, har svårt att hantera alla skadliga ämnen vi får i oss, genom tillexempel miljöförorening, osund kosthållning, alkoholintag och kaffedrickning. Genom att göra en detox får kroppen en extra skjuts genom de många örterna och kan lättare ta hand om slaggprodukterna som finns i systemet. Det är helt enkelt en utrensande kur som gör att vi blir friskare, piggare och gladare.


När kan man göra en detox?


En detox kan göras när som helst. Om man känner sig trött eller sliten, slutat röka eller om man kommit igång med en ny livsstil kan det vara skönt att göra en kur. Eftersom det är utdrivande rekommenderas det inte när man är gravid.


Ingredienser:


Koncentrerat örtextrakt från: Grönt te, björklöv, blåstång, fänkål, kardborrerot, kronärtskocksblad, maskrosrot, styvmorsviolsblomma och älgört.
Juicebas: Äppeljuice, tapiokasirap, agavesirap, fläderjuice


Smak:


Det finns i flera olika smaker, jag använder mig av Persika/Citron och det smakar lite som utspädd saft utan socker. Inte gott, inte äckligt. Någonstans mittemellan.


Om ni vill veta mer är det bara att slänga in en kommentar, kommer uppdatera sporadiskt om hur det går och hur jag mår också.


Kram vänner! ♥

Startbilder




Let's go!

Vad är LCHF för mig?

Vad är LCHF?


LCHF innebär olika saker från person till person, men själva förkortningen står för Low Carb High Fat.


Vad är LCHF för mig?


För mig har det varit att ta bort så mycket kolhydrater som möjligt från kosten (pasta, ris, socker, bröd, mjöl, potatis, underjordsgrönsaker, frukt och vissa bär) och fyllt på med lite extra fett om det har behövts.


För mig handlar det om att göra rätt för att må bra, för då vet jag att vikten kommer peka neråt med en gång. Det där med att lära sig känna efter kommer efter någon vecka.


När jag äter kolhydrater känner jag mig hungrig hela tiden = jag äter hela tiden. Mitt blodsocker hoppar upp och ner och i min hjärna startar en reaktion som säger ”Jag vill ha energi!” direkt jag hamnar i botten av blodsockerkurvan. Då fyller jag direkt på med det som finns tillgängligt, saft, kakor, mat, frukt, godis etc. Det slår aldrig fel. Till en början kan jag kontrollera det, men efter några veckor har jag stupat utför och hamnat på botten och det är då det är riktigt illa.


Jag kan gömma godis (eller papper efter godiset), äta chips när jag vet att ingen ser och vräka i mig hur mycket spaghetti som helst om jag vet att ingen kommer märka det. Jag kan inte ta bara en kaka, jag måste äta av allt. Finns det chips med dip vill jag äta tills skålen är tom. Finns det god mat på bordet skulle jag kunna äta tills jag spyr.


Sådär är jag, det är beroende och beteendestörning i ett.


Med LCHF kommer man snabbt in i att INTE höja blodsockret och då blir man inte hungrig förrän man är riktigt hungrig och behöver mat. Det är det som gör det så bra, och jag tror det främst är därför det funkar för mig. Jag får en sällan skådad medvetenhet om vad jag äter och stoppar i mig. Jag tänker efter en extra gång, jag ser över vad som finns på min tallrik egentligen och jag äter tills jag blir mätt och inte mer än så. Jag är oftast inte sugen på mer heller. Småätandet slutar när man börjar med LCHF, mycket för att det inte finns så mycket att småäta av och jag blir äcklad av att stoppa i mig åtta ostskivor om jag är mätt efter frukost. Hade det handlat om åtta småkakor hade det inte varit några problem, de hade åkt ner direkt. Det är konstigt det där, vad droger gör med en.


LCHF för mig är att:


äta mer grönsaker och kött


ersätta socker och andra kolhydrater med mer fett


inte behöva gå hungrig


äta naturlig, icke processerad mat


hålla en jämn blodsockernivå


bli piggare och gladare (i enlighet med punkten ovan)


få en bättre och mer välfungerande mage (överkänslig mot mjöl)


hålla mitt sockerberoende under kontroll


kunna känna efter hur kroppen mår och hur mycket jag behöver äta


äta när jag är hungrig och inte när jag kan/har lust


inte behöva anstränga mig eller göra en stor sak av att ”banta”, vikten pekar neråt ändå, så länge jag gör rätt


slippa huvudvärk från sockerabstinens


kunna sova bättre


Livsmedel jag äter:


Kött, fisk, skaldjur, ägg, fett, feta såser, ovanjordsgrönsaker, mejeriprodukter (man får se upp lite här dock, mycket mjölksocker i vissa saker)


Livsmedel jag avstår helt ifrån:


Socker, stärkelserik mat (typ pasta, potatis), margarin eller andra lightprodukter och frukt samt jordgubbar


Ibland:


En bit mörk choklad eller LCHF-chokladmousse, möjligtvis lite morötter eller andra rotfrukter (dock väldigt sällan, aldrig hemma). Nötter, blåbär och hallon.


Saker jag dricker:

Vatten, kolsyrat vatten, te och kaffe. Coke Zero om jag känner att det söta inte triggas (inga kolhydrater eller kalorier, det här är enda lightprodukten som är accepterad av mig). Vin ibland, men bara vid fest.


Slutsats:


För mig handlar LCHF om att äta god, bra, hemmalagad (så gott det går) mat, som jag håller mig mätt på och mår bra av. Det handlar om att inte höja blodsockret, att inte trigga sötsuget, att inte underhålla beroendet. LCHF för mig är också att magen börjar fungera bättre, eftersom den blir upp-och-nervänd (går inte in närmare på detaljer...) och uppblåst av mjöl.


LCHF för mig handlar inte om att äta bearnaisesås och biff till varje måltid, det handlar inte om att äta smör med sked och det handlar inte om att jag tror att det är den enda rätta vägen för alla.


Men jag vet att det är rätt för mig, för det är mat på mina villkor.


Dagens mat

Frukost: Stekt ägg och bacon

Lunch: Fajitakryddad kyckling med sallad och creme fraiche

Middag: Sjömansbiff i vitlökssås

Tillbaka, fast på nytt sätt

För ett och ett halvt år sen började jag med LCHF, något som förändrade mitt liv radikalt. Jag säger inte att det här passar alla, men det funkar för mig.

Under 2008-2009 hade jag det riktigt tungt. Jobbigt hemma, jobbigt i skolan, många närstående gick bort och jag var på lika många begravningar under ett år som vissa är under tio år. Jag har alltid varit högpresterande i skolan och under den här tiden blev det riktigt tungt att hinna med allt, hinna med sig själv, hinna med sorgen, hinna med projektarbetet, hinna med pressen från andra, hinna med att umgås, festa och vara, hinna med livet överhuvudtaget.

För att få mer energi åt jag. Konstant och hela tiden. Tre mackor till frukost och ett stort glas oboy, en godispåse eller Twix/Daim på förmiddagen, massor med mat till lunch (ofta Max eller liknande för att skolmaten var så dålig). Mackor efter skolan, sen två enorma portioner middag, ofta kakor till efterrätt. Kvällsfika, chips eller godis på kvällarna.

Såhär såg mina dagar ofta ut. Jag märkte att jag gick upp i vikt. Min hud brast, mina bröst blev enorma och min övriga kropp likaså. Men när jag väl hade börjat kunde jag inte sluta, jag tänkte att ”Nu har ju magen ändå bristningar till hälften, vad gör det om resten också spricker?”. Och sådär fortsatte det. Jag kunde inte ha några kläder, hatade att gå på stan.

Sista gången jag vägde mig var påsken 2010. Då stod vågen på 91,5 kg.
När jag ser på mina balbilder (juni 2010) kan jag inte förstå hur jag kunde låta det gå så långt. Jag gick upp 20 kg under den här perioden. På bara ett år hade jag lastat på min kropp tjugo extra mjölkpaket. Det är en tung last att bära.

Sommaren 2010 flyttade jag till Luleå, själv. Under de första månaderna åt jag för att jag var ensam. För att slippa tänka på ensamheten, typ. Gick upp ytterliga ca 5-7 kg under tre månader, vägde mig som sagt inte men man märker på kläder och genom att se på sin kropp. Jag kunde trycka tre chipspåsar med dip i veckan. Lätt! Om det fanns kvar något i chipspåsen och blev äcklad (man blir lätt det efter nästan en hel chipspåse på typ 20 minuter), spolade jag vatten i dem innan jag kastade bort dem för att jag inte skulle plocka upp dem ur sopkorgen och äta nästa dag. Så sjukt var det. Jag vägde nog nästan 100 kg.
Vändningen kom när jag var på kalas i början av september 2010. Det fanns otaliga sorters kakor, bullar och cupcakes, flera olika sorters cheesecake och tårta. Jag åt av ALLT. Verkligen ALLT. När jag kom hem den kvällen ville jag spy, jag mådde fruktansvärt dåligt och grät, kroppen skakade av allt socker och magen var som en enda stor klump.

Vid det tillfället klev jag ur mitt skal och insåg vad jag låtit min kropp gå igenom. Jag såg mig själv utifrån. Jag var äcklad över vad jag gjort med mig själv. Och det fanns ingen annan att skylla på. Det var ingen som tvingade mig att äta, utan allt man stoppar i munnen åker in av egen fri vilja.

Det var då jag bestämde mig att nu får det vara nog. Konstant trötthet, överkonsumtion av mat och godis, grinighet, nedstämdhet och alltid ont i kroppen. Det var dags att byta ut det mot något annat. Jag bestämde mig från en dag till en annan, min dåvarande svägerska hade gått ner över 20 kg med LCHF och jag tänkte att kan hon, då kan jag också! Jag slutade tvärt med allt som hade med kolhydrater att göra. Det enda jag hade kvar i mitt liv i starkt kolhydratsform var ketchup ibland, eftersom ketchup var den smaksättare jag levde för.
Det var inte ens jobbigt, inte när man hade kommit till det stadiet att det inte fanns någon annan utväg. Det var det bästa som hänt mig. Visst, jag hade kvar beroendet till sockret och maten och gick med huvudvärk och skakningar i kroppen hela första veckan. Men jag hade inte en tanke på att fuska eller falla tillbaka, och jag visste ju att det var så kroppen reagerade. Det var som att avgiftas. Jag svettades floder. Men sen gick det över och piggheten kom som ett brev på posten. För varje dag blev jag piggare och piggare och hösten, som alla andra år varit den värsta perioden för mig, var då jag var gladare och piggare och mer energisk än någonsin!

Mitt mål var inte att gå ner i vikt egentligen. Mitt mål var att må bra. Därför vägde jag mig inte före och efter, utan jag såg på kroppen vad som hände istället. Jag kände efter. Jag jämförde mig själv med hur jag vägt och sett ut tidigare perioder i livet och kunde därefter säkerställa att jag gick ner och ungefär hur mycket. På mindre än tre månader tappade jag ungefär 15 kg. Mitt första mål var att äta LCHF tills pappa kom hem från Afghanistan (slutet av november 2010) och jag skulle åka och hälsa på honom hemma i Västerbotten. Jag ville att han skulle se hur fin jag var och hur bra jag mådde.

Det var efter det jag började återinföra kolhydrater i kosten då och då, men jag åt ändå LCHF. Jag var ”periodare” och åt LCHF 95% av tiden och ”vanlig mat” 5% av tiden. Godis eller chips NÅGON GÅNG, men väldigt, väldigt sällan. Detta var från början av december 2010-mitten av mars 2011.

Gick fortfarande ner litegrann, men inte alls lika mycket. Innan jag fyllde 20 år åt jag strikt LCHF i 5 veckor och gick ner ytterligare ca 5 kg. Jag bakade över 400 kakor och bullar och åt inte en enda under den här tiden.
Efter mitt 20-års kalas började jag om på nytt med 95% LCHF och 5% vanlig mat, men det här med vanlig mat eskalerade mer och mer och under vissa perioder åt jag inte ens LCHF. Det var ungefär här jag började gå upp i vikt igen. Innan vi åkte till Bulgarien i september 2011 gjorde jag ett ryck igen, men det var bara i ungefär två veckor. Jag tänkte att när jag kommer hem igen så ska jag ta tag i det på riktigt.

När vi kom hem hade hösten kommit och tröttheten var ett faktum. För att klara av de mörka morgnarna åt jag kolhydratrik frukost följt av kakor på jobbet, följt av Max till lunch och sen spaghetti och köttfärssås till middag (endast exempel, men på ett ungefär). Jag hamnade i en ond cirkel IGEN där sockret var min drog. Från september har jag nog gått upp 10 kg, jag ska köpa en våg senare idag och se vad jag väger men det är hemligt för åskådarna/läsarna/familjen/min sambo tills jag känner mig mogen nog att berätta det.

Sen i september har jag inte lyckats upprätthålla LCHF mer än några dagar i taget, och att misslyckas gång på gång gör en frustrerad när man vet att man kan lyckas. Men nu är jag sporrad, taggad och peppad på att köra igång mitt nya liv och mitt första delmål är 11 maj, det datum vi åker till London. Jag vill kunna shoppa vad jag vill och kunna prova kläder utan ångest.

Följ gärna med på min resa och häng på om du vill det!  Bilder kommer dyka upp eftersom, och även en viktkurva så småningom.

Puss och kram på er!
/ Sofia



 

RSS 2.0